Açelya ÜLGENAY
Piyanist, Besteci, Eğitmen

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı “Piyano” ve “Kompozisyon ve Orkestra Şefliği” bölümlerinden birincilikle mezun oldu. Piyano bölümünde Nuran Taşpınar’la piyano, İlya Sirotin ile yaylı enstrümanlar, Vagıf Süleymanov ile üflemeli enstrümanlar için oda müziği çalıştı. Kompozisyon bölümünde Ertuğ Korkmaz’la kompozisyon, armoni; Prof. İlhan Baran ve Ertuğrul Oğuz Fırat’la çağdaş müzik; Muammer Sun ile orkestrasyon çalışmaları yaptı. Ayrıca eğitim hayatı boyunca katıldığı workshoplarda Alain DEFAULE, Christina ORTIS, Fazıl SAY, Özgür AYDIN’la piyano, Prof. Reinhald FEBEL ile besteleme teknikleri ve çağdaş müzik üzerine çalışmalar yaptı. 2007 – 2009 yılları arasında Hamburg – Yamaha Music Academy’de 4-7 yaş arası çocuklar için geliştirilen ve içerisinde çocukların müziği algılama, uygulama ve öğrenme tekniklerinin olduğu eğitim programını bitirerek JMC – Junior Music Course öğretmenlik diploması aldı. 2010 – 2012 yılları arasında Münih Konservatuarı’nda (Hochschule für Musik und Theater München) Prof. Bianca Bodalia’nın piyano ustalık sınıfına kabul edildi. Eğitim aldığı iki yıl boyunca Almanya başta olmak üzere birçok yerde resitaller verdi. 2014 yılında Arel Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisansı’na kabul edildi. Burada “Çocuk Psikolojisi” alanında çalışmalar yapmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda “Müzik Terapi” alanı ile ilgilenmekte ve bu alandaki seminerlere katılarak öğrenimine devam etmektedir.

2005’den bu yana, aralarında Toçev, Uno, Scotch Brite gibi birçok firmanın çocukları bilinçlendirmek için yaptığı 20’ye yakın tiyatro müziği besteledi. “Bay Majör ile Klasik Müzik Masalları” adlı, ünlü bestecilerden oluşan kitap serisinde, Bach (Şatod Üç Saat), Vivaldi (Çobanın Mevsim Yolculuğu), Beethoven (Duygu Makinesi) adlı CD’li kitap serisinin müziklerini yaptı. Vivaldi, Bach, Beethoven’ın eserlerini çaldı ve tüm parçaların düzenlemelerini yaptı. Doğan Egmond Yayınları’ndan çıkan kitap en yaratıcı kitap ödülünü aldı ve Türkiye’de en çok satılan çocuk kitapları oldu. 2006 yılında Ressam Nedret YAŞAR’ın her bir resmi için, renklerin armonisini kullanarak bestelediği parçalardan “Notalarımda Hayat Bulan Tablolar” adı altında bir CD çıkardı. Yamaha eğitim kitaplarının Türkçe’ye çevirisini ve uyarlamasını yaptı.

2007 yılında kurduğu Müzist Sanat Merkezi yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri ile birçok ödül almış, uluslararası alanda başarıya ulaşmış pek çok öğrenci yetiştirmiştir. 2008 yılında öğrenciler ve öğretmenler için uluslararası diploma programlarının yürütüldüğü “London Trinity Guildhall” ve “London Rock School” ile anlaşarak İstanbul Genel Merkezi olmuştur. Bünyesinde sanat ustaları ile çocukların buluştuğu Master Class’lar düzenleyen “Müzist Sanat Merkezi” eğitimde yenilikçi yaklaşımı ve kişiye özel eğitim metotları ile Müzik, Tiyatro ve Dans bölümlerinde eğitim vererek 10 senedir alanında fark yaratmaya devam etmektedir. Ayrıca danışmanlık verdiği “Kemer Kids Anaokulu – Bahçeşehir, American International Kids Academy – Aika Anaokulu – Alkent 2000, American International Kids Academy – Aika Anaokulu – Bahçeşehir, , American International Kids Academy – Aika Anaokulu – Florya, Doğa Koleji Anaokulu – Bahçeşehir, Oyun Bahçesi Anaokulları – Bahçeşehir okullarının müzik derslerini yapmakta ve danışmanlık vermektedir. Kurum şu an Müzist Kültür Sanat ve Eğitim Derneği olarak faaliyet göstermektedir.

2014 yılında çocuklarda sosyal sorumluluk bilincini geliştirmek için başlattığı ”Müzik ile Ses Ver” projesi, müzik eğitiminde fırsat eşitliği sağlamak için, çocukların yaptığı konserlerden elde edilen gelirler ile imkânı olmayan okullara müzik enstrümanı göndermektedir. Bu zamana kadar 82 okulun sesi olan proje, JCI – Genç Liderler ve Girişimciler Derneği tarafından “ICSR- Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yarışması”nda eğitim alanında ”Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü”nün sahibi oldu. 25 Eylül 2015 tarihinde Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde Birleşmiş Milletler ‘in üye ülkeleri, 2030 yılına kadar yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele etmek ve iklim değişikliğinin üstesinden gelmek için 17 adet Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi belirledi. Bu bağlamda “Müzik ile Ses Ver” projesi Birleşmiş Milletler ‘in 4.cü Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi olan “Nitelikli Eğitim” hedefine hizmet etmektedir. Ayrıca bu proje kapsamında başlattığı kampanya ile evlerde kullanılmayan enstrümanları toplayarak ihtiyaç sahibi çocuklara dağıtımını yapmaktadır. Cangöz Müzik, Madyo Reklam, TRT Radyo, Karnaval Radyo-Geveze Show, Remax Asist ve garajistanbul proje sponsorlarıdır.

2015 yılında, 28 ülkede, 5.000 şubesi ve 200.000’i aşkın üyesiyle genç liderlerin bir arada bulunduğu küresel bir platform olan JCI (Junior Chamber International) Culture üyesi olmuş, 2016 yılında Kültür ve Sanattan Sorumlu Başkan Yardımcısı, 2017 yılında Sosyal Sorumluluktan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştır.

2016 ve 2017 yılında İtalya – Milano’da düzenlenen “The International Piano Lovers Over 40” yarışmasında jüri üyeliği yapmış, 2018 yılında da jüri üyeliğinin yansıra eğitim alanında “Milano Music Masterschool” ile, konser organizasyonları için Milano Belediyesi’nin desteklediği kültür derneği “Il Clavicembalo Verde” ile anlaşma imzalamıştır.

2018 yılı itibariyle Öğr.Gör. Alper YAHYAGİL, Menajer Eda ŞENYURT ve Zeynep GÖKTÜRK GÜREL ile birlikte “İçimizdeki çocuklar kendi çocuklarımız ile arkadaş mı?” isimli seminerler vermektedir.

Açelya ÜLGENAY çalışmalarına Müzist Kültür Sanat ve Eğitim Derneği’nde devam etmektedir.

Daha kapsamlı özgeçmiş için www.acelyaulgenay.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.