Veli her alanda çocuk için örnek teşkil eder. Çocuklarıyla beraber egzersiz ve müzik yapan velilerin çocuklar üzerindeki etkisi, egzersizlerin kendisinden daha fazladır. Çocuk burada beraber müzik yapmanın keyfini öğrenir, bu da ona kendi başınayken daha fazla egzersiz yapması için gerekli iç motivasyonu sağlar.
Müzik insanların davranışlarına ve hislerine rehberlik edebilir. Çocukların hisleri üzerinde bu pozitif etkiyi yaratmak için, yetişkinler şarkılar ve ninniler söylemektedir. Yetişkinler şarkılarla, teşvik etmeye, oyalamaya, çocukları rahatlatmaya, onları güldürmeye veya ağlamaktan uzak tutmaya çalışır. Bu tarz müziksel iletişim çocuğu iyi bir ruh haline sokmaya yardımcı olur.
Enstrüman öğrenme aşamasında çocuklar zaman zaman sıkılarak bırakma eylemine geçebilirler. Buradaki bırakma hiçbir zaman enstrüman ile ilgili bir durum değildir. Ardında yatan başka bir psikolojik ya da alışkanlık vardır. Mesela kişi tekrar yapmaktan sıkılıyor olabilir. O yüzden çaldığı parçaları tekrar etmek istemediğinden enstrümanı bırakmak isteyebilir. Böyle bir durumda çocuğun tekrar etme problemi çözülmelidir. Yoksa müzik ile başlayan tekrar sıkıntısı matematik, fen gibi diğer derslerinde de sıkıntı yaratacaktır. Bu tarz durumları çözmenin en kolay ve keyifli yolu müziktir. Burada veli işbirliği ve kurumla birlikte ekip çalışması çok önemlidir. Unutmayın ki olimpiyat şampiyonu belki bir kişidir ancak arkasında onu bu zorlu mücadeleye hazırlayan büyük bir ekip vardır. Çocuklarınız müziği ya da enstrümanı bırakmak istediğinde onu derslere getirmemek ya da bırakmasına izin vermek sadece problemin tekrar etmesini erteler, durumu çözmez.
Müzik yapmak herkes için keyiflidir. Eğer çocuklara müzik yaparak diğer insanları etkilediğini gösterebilirsek, daha özel parçalar yapmak için çabalar, eğer onu sosyal ortamlarda ya da konserlerle izleyici kitlesine ulaştırabilirsek bu çocukları tatmin eder ve özgüvenini arttırır. Buradaki çocuklarda oluşan “benlik” tanımı şu anlama gelir: “Ben her şeyi yapabilirim, bu yüzden ben bir bireyim.” Çocuklara birey olma ve özgüven oluşturma açısından en kolay ulaşım yolu müziktir.
Müzik yapmak; armoni, ritim ve beraberlik, şarkı söyleme ve çalma ile ilgilidir. Müzikte aktif katılımın, yediden yetmişe herkese iyi geldiği bir gerçektir. Bunun Plato, Friedrich Schiller, Pythagoras ve Maria Montessori farkındaydı, sizin ve bizim farkında olduğumuz gibi…
Açelya ÜLGENAY

Leave a Comment